24-48 uur Holter en ECG

Dit onderzoek stelt ons in staat uw hartritme over korte (10 sec) en langere tijd (24 of 48 uur) te observeren.

Om uw hartritme tijdens een aanval te registreren, kan het zijn dat er 24 of 48 uur lang een ECG gemaakt wordt. Daarvoor krijgt u een draagbaar apparaat mee. We noemen dat een Holter-registratie. U draagt de Holter de hele dag bij u. U kunt gewoon doorgaan met uw dagelijkse dingen. Als het hart anders gaat kloppen en u draagt de Holter, dan kan de huisarts achteraf zien wat voor ritmestoornis het was.

Voor het onderzoek is geen specifieke voorbereiding nodig. U kunt uw medicijnen overigens gewoon doorgebruiken tenzij uw arts met u iets anders afgesproken heeft. Verder dient u er rekening mee te houden dat u gedurende de registratie (24 tot 48 uur) niet kunt douchen, baden of zwemmen. Omdat u een dagboek moet bijhouden is het van belang dat u een pen bij u hebt en een horloge draagt. 

Na het uitlezen van de holter, wordt de uitslag door een cardioloog beoordeeld. Daarna stuurt de cardioloog zijn bevindingen naar ons.

 

Bij klachten in de borststreek kan een ECG of hartfilmpje worden gemaakt in de praktijk.

Voor het onderzoek plakt een assistent een aantal draden (elektrodes) met plakkers op uw borst. Soms is het bij mannen nodig het bovenlichaam op een paar plekken te scheren om beter contact met de elektrodes te krijgen. De elektrodes zijn verbonden met het ECG-apparaat. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Het ECG-apparaat vergelijkt en analyseert het aantal hartslagen. U voelt hier niets van. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een ECG maken duurt enige minuten. Een SA-ECG maken duurt iets langer, maar niet meer dan ongeveer tien minuten.

Het ECG geeft onder andere informatie over:

  • hartritmestoornissen
  • een hartinfarct
  • slechte doorbloeding van de hartspier (angina pectoris)

De uitslag wordt naar een samenwerkende cardioloog (via Ksyos) gestuurd, waarna we de uitslag van de ECG terugkrijgen.

 

voor meer informatie: link