Bij spoed 112

Bij geen levensbedreigende spoed: 023-5634499 toets 1.

Het noodnummer 112 mag gebeld worden bellen wanneer je denkt dat met spoed politie, brandweer of ambulancezorg nodig is. Een ambulance kan nodig zijn als je denkt dat iemand in levensgevaar is. Bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of een andere levensbedreigende situatie. Ook als je het niet vertrouwt of het gevoel heeft dat direct zorg nodig is, bel je 112.

Wie in Nederland met een mobiele telefoon 112 belt, krijgt de landelijke meldkamer aan de lijn. Bel je met een vast telefoontoestel, dan komt je direct binnen in de meldkamer van je eigen regio. In beide gevallen vraagt de centralist in welke plaats hulp nodig is en wélke hulp: politie, brandweer of ambulancezorg? Je geeft aan dat je belt voor een medisch spoedgeval of zegt bijvoorbeeld: “Ik denk dat een ambulance nodig is.” Je wordt meteen doorverbonden met de meldkamercentralist ambulancezorg in je regio. Dit is iemand met
 een verpleegkundige achtergrond.

Is inderdaad met spoed medische zorg nodig, dan gaat de ambulance die beschikbaar is snel naar je toe. Hierover beslist de meldkamercentralist ambulancezorg. Die heeft alle deskundigheid om snel te beoordelen of een ambulance nodig is – en hoe snel die moet komen. De meldkamercentralist ambulancezorg houdt steeds in de gaten of de ambulances goed over de regio verdeeld zijn.

Het kan ook voorkomen dat de meldkamercentralist ambulancezorg beslist dat geen ambulancehulpverlening nodig is. Dit is altijd een zorgvuldige afweging. Er komt dan geen ambulance, maar de beller krijgt advies met wie hij of zij contact kan opnemen, bijvoorbeeld de huisarts of in een enkel geval direct het ziekenhuis (afdeling Spoedeisende Hulp, SEH). De ambulance blijft zo beschik- baar voor echte noodgevallen.